Як розвивається варикоз і що робити, якщо виникли перші симптоми

Варикоз - це хвороба, яка проявляється нерівномірним розширенням вен, зміною їх виду, форми і кольору. Перші симптоми варикозу - біль, тяжкість, набряки зазвичай приймають за перенапруження, втому ніг і списують на незручне взуття. Як вчасно виявити у себе варикозну хворобу і що робити, якщо стан вен погіршується?
За статистикою, 49% населення України відчувають симптоми варикозу, довгі роки терплять біль, але не звертаються до лікаря.
Які зміни в організмі вказують на варикозну хворобу:
• печіння або пульсація в ногах
• відчутний біль і важкість у ногах
• хворобливі м'язові спазми - особливо відчутні вночі
• суха або свербляча шкіра, яка стає тонкою при варикозному розширенні вен
• набряк ніг і щиколоток
Зазвичай перша ознака захворювання - характерні судинні сіточки або "зірочки". Але можливий і комплексний прояв симптомів.

5 факторів ризику, які збільшують шанси появи варикозу:

• Вік. Ризик варикозу збільшується з віком. Старіння викликає знос клапанів вен, які регулюють кровотік. Кров застоюється і не тече до серця.
• Стать. Жінки більш схильні до варикозу. Гормональні зміни при менструації, вагітності та менопаузі, а також прийняття протизаплідних препаратів впливають на стан вен.
• Вагітність. Під час вагітності об'єм крові в організмі збільшується. Ця зміна підтримує зростання плоду, але також дає додаткове навантаження на вени.
• Спадковість. Якщо у інших членів сім'ї були варикозні вени, є шанси отримати таку ж проблему.
• Ожиріння. Надмірна вага тисне на вени - вони набрякають і випирають з-під шкіри.

Як своїми силами полегшити стан при варикозі

1. Робити вправи і рухатися протягом дня
Регулярні фізичне навантаження покращують кровообіг в ногах і виштовхують кров.
Лікарі не рекомендують сидіння в одній позі протягом тривалого часу. Потрібно вставати раз на годину, рухатися і змінювати положення за столом, щоб кров безперешкодно проходила по судинах.
Комплекс вправ підбирають так, щоб м'язи ікр працювали без надмірного напруження. В якості допустимого навантаження підійде плавання, ходьба, їзда на велосипеді або йога.
2. Переглянути харчування
Продукти з високим вмістом калію зменшують затримку води в організмі, що знижує тиск на вени. Для поліпшення самопочуття в щоденний раціон додають мигдаль і фісташки, сочевицю і білу квасолю, картоплю і рибу - переважно лосося і тунця.
Будь-яка напруга в організмі погіршує стан вен. У зв'язку з цим корисно їсти продукти з клітковиною, які будуть підтримувати роботу кишечника і запобігатимуть запорам. Йдеться про горіхи, бобові, овес, пшеницю, лляне насіння і цільнозернові продукти.
Люди з надмірною вагою частіше схильні до варикозного розширення вен у порівнянні з тими, хто стежить за здоров'ям. Правильне харчування і скидання зайвих кілограмів знижує тиск на вени, зменшуючи набряки і біль.
3. Носити зручний одяг
Обтягуючі джинси і лосини обмежують кровотік. Судини в здавленому стані затримують кров і набрякають, що небезпечно при схильності до варикозу.
Носіння плоских туфель замість високих підборів також прибирає зайве навантаження на ноги.
4. Приймати венотонік
Детралекс ® 1000 мг - міжнародно визнаний* венотонік. Препарат діє комплексно в боротьбі з варикозним захворюванням вен нижніх кінцівок і полегшує такі симптоми, як набряки, біль і важкість у ногах, нічні судоми.
Дія Детралекс ® 1000 мг науково доведена і втілює в собі високі стандарти якості фармацевтичних препаратів, доступних для споживачів **.
*Препарат Детралекс® рекомендований Американським венозним форумом (1В) від 2009 року, Європейським венозним форумом, Міжнародним союзом ангіологів і Міжнародним союзом флебологів від 2014 роки для лікування хронічних захворювань вен, клінічних класів С0s і С6s (1В).
** Реклама лікарського засобу.
Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і ознайомтесь з інструкцією всередині упаковки.
Подробиці на сайті detralex.ua
5. Масаж
Масажні рухи з маслами або зволожуючим кремом розганяють кров. Однак важливо робити це легко - тиск на вени може пошкодити тендітні тканини.
Варикоз не виникає раптово. Його можна помітити вчасно, якщо уважно поставитися до дискомфорту, який дає про себе знати. Зверніться до лікаря при появі тяжкості і болю в ногах. Лікар призначить обстеження, від результатів якого залежить лікування.

Gazeta.ua
Поділитись на Google Plus

Автор Хуст info

1 коментарі:

  1. Насамперед, коли я звернулася за допомогою в клінику "Інститут Вен" https://institutven.com.ua/ в боротьбі з варикозом вен, мені порадили дотримуватися певної дієти, їсти побільше фруктів, овочів, менше смаженого і жирного. Нам вдалося подолати мій недуга =) А дієту я дотримуюся і посегодняшній день.

    ВідповістиВидалити