СОНЦЕ СВІТИТЬ, АЛЕ КИШЕНЮ НЕ ГРІЄ:ЩО БУДЕ З СОНЯЧНИМИ СТАНЦІЯМИ ЗАКАРПАТЦІВ


Нагадаємо, в законі 8449-Д, який парламент ухвалив 19 квітня, були порушені інтереси приватних домогосподарств, що продають державі електроенергію з сонячних електростанцій (СЕС) за так званим зеленим тарифом. Він передбачав, що тариф зберігатиметься тільки в тому випадку, якщо ці панелі розміщені на даху або фасаді капітальних будівель. Якщо ж генерувальне обладнання стоїть на землі, то зелений тариф застосовуватися не буде.

Поправки були складені таким чином, що зачіпали і вже встановлені на землі сонячні панелі. Виходило, що домогосподарство, яке встановило станцію на землі за старими правилами і отримувало за неї гроші, за новими правилами втрачало право на виплати.

Закон 8449-Д був підписаний президентом Порошенком. Але одразу після його прийняття пішла хвиля обурень і критичних публікацій у медіа. А 27 червня представники Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) провели додаткову нараду, на ній було обумовлено, що обмеження стосуються тільки тих власників, хто введе в експлуатацію свої електроустановки після 1 січня 2020 року.

Насправді, за нашими даними, це рішення Нацкомісії нічим не допомогло. Попри те, що воно зафіксоване на відео, «на папері» його нема – постанова НКРЕКП досі не опублікована. І це дає підстави, наприклад, ПрАТ «Закарпаттяобленерго» відмовляти домогосподарствам, які встановили СЕС на каркасах. Наразі ситуація така: люди вклали гроші, під літо збудували сонячні станції, але зараз для них сонце світить, та не гріє…

Юрій Маркович, керівник ужгородської компанії «EXIM SOLAR», яка з 2016 року працює на ринку альтернативної енергетики, каже, що багатьох закарпатців квітневий закон дещо охолодив.

- Після того, як прийняли закон про обмеження встановлення станцій на наземних конструкціях, багато хто взяв паузу і вирішив подивитися, як розвиватиметься ситуація. Ми підрахували: з усіх потенційних клієнтів, які можуть собі дозволити встановити станцію потужністю 30 кіловат, максимум 10% мають площу даху, на якому таку кількість панелей можна розмістити без проблем. Більшість станцій такої потужності встановлюються лише на додаткових конструкціях – це або продовження даху певного будинку, або взагалі окремо стоячі конструкції на землі. Тому ажіотаж навесні трохи спав. Люди просто вирішили зачекати, – каже Юрій Маркович.

Але реальність виявилася трохи іншою, ніж очікували прихильники Володимира Зеленського. Ситуацію виправила ще стара Верховна Рада, прийнявши 11 липня закон 10 357, який захистив інтереси приватних власників СЕС потужністю до 50 кВт. Зокрема в ньому більше немає заборони встановлювати станції на землі. Якщо закон підпише президент Володимир Зеленський, СЕС домогосподарств знову отримають шанс нормально працювати.

- Важливо додати, що з 1 січня 2020 року діятиме вже новий тариф для домашніх станцій, який буде на 2 євроценти нижчий. Тому як тільки дозволять встановлювати наземні станції (умовно кажучи, як тільки президент Зеленський підпише закон 10357 – Я.С.) ажіотаж буде величезний. Всі у дуже короткий термін будуть хотіти запустити станції, щоб зафіксувати ще цьогорічний високий тариф. І зараз на Закарпатті є люди, які вкладають кошти, будують і чекають, - каже Юрій Маркович.

Утім, не всі закарпатці чекають рішення з Києва. Дехто пробує перетворити каркаси під сонячні панелі на капітальні споруди. Такі станції можна запустити через процедуру нового будівництва, але тоді треба отримати повідомлення про початок будівельних робіт, потім здати декларацію про готовність об’єкта і на підставі декларації зробити витяг про речові права, де буде зафіксовано, що це капітальна споруда – гараж, чи, наприклад, підсобне приміщення. Звичайно, все це – додаткові витрати (пов’язані і з будівництвом, і корупційними моментами), але так власникам СЕС буде спокійніше жити.

Тінь сумніву з’явилася, та все ж …

За даними Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності, в Україні триває справжній бум на приватні сонячні електростанції. Керівник урядового агентства Сергій Савчук на засіданні Верховної Ради 11 липня повідомив: «За останні 5 років 8 тисяч 850 українських домогосподарств встановили та використовують сонячні електростанції загальною потужністю 190 МВт. Це інвестиції на суму 180 млн євро!».

Закарпаття завдяки високій інсоляції входить у ТОП-10 областей України за кількістю встановлених приватних сонячних станцій. А за показником «кількість домашніх СЕС на душу населення» область взагалі серед лідерів в Україні.

Динаміка розвитку домашньої сонячної енергетики вражає: щоквартально кількість сонячних станцій в Україні зростає приблизно удвічі порівняно з попереднім кварталом. А за перший квартал 2019-го року кількість українських родин, які встановили домашні сонячні електростанції, зросла у 2,5 разу проти аналогічного періоду 2018 року. У нашій області, за офіційними даними Держенергоефективності, за підсумками першого кварталу 2019 року введено в експлуатацію близько 400 домашніх станцій.

А за словами Юрія Марковича, ще десь близько сотні станцій на дворогосподарствах області зараз будується.

- Конкурентів на ринку багато. Будують не тільки закарпатські компанії, а й з інших областей заходять підрядні організації, які готовити ставити обладнання – львів’яни, тернополяни, івано-франківчани… Навіть київські компанії мають в області декілька об’єктів. І станції ставлять не тільки в низинних теплих районах – Виноградівському, Берегівському чи Мукачівському – а й у горах. Ми зараз, наприклад, завершуємо роботу у селі Майдан Міжгірського району, – каже директор компанії «EXIM SOLAR».

Важливо уточнити, що зараз збільшено максимальну потужність СЕС для домогосподарств з 30 кВт до 50 кВт. Тому бум на сонячні станції однозначно триватиме й далі. Звичайно, тепер людям доведеться вишукувати нові можливості, щоб встановити практично в два рази більшу площу панелей. Це і додаткові витрати, але й додаткові прибутки в майбутньому.

Наостанок треба уточнити, що надалі розмір тарифу буде знижуватися. Відповідно до нового закону, НКРЕП повинна внести зміни до відповідних постанов, що визначають розміри зеленого тарифу. Нині на сайті відомства вказані такі ставки для СЕС (без ПДВ, залежно від періоду введення в експлуатацію): 01.2017−31.12.2019 — 550,21 коп/кВт·год; 1.01.2020−31.12.2024 — 494,54 коп/кВт·год; 1.01.2025−31.12.2029 — 440,50 коп/кВт·год.

Дуже важливо, що ті, хто запустить свої сонячні станції після 1 січня 2020 року, отримуватимуть зелений тариф, не прив’язаний до євро, як це є зараз. А це в довгостроковій перспективі – вже значно більший ризик. Адже неможливо спрогнозувати, чи знеціниться (і, ще важливіше – наскільки знеціниться) гривня за майбутній десяток років. До того ж, слід зважати й на те, що високий зелений тариф в Україні свого часу запускався під бізнес олігархів, близьких до влади. І це є певним фактором ризику для тих, хто планує на сонці заробляти, оскільки тенденція до зниження вартості сонячних кіловатів вочевидь триватиме.

Та всі підрахунки і прогнози щодо потенційної успішності «бізнесу на сонці» залишаються дуже хиткими й умовними. Принаймні доти, доки президент Зеленський не підпише закон 10357, який зніме обмеження для домашніх станцій. Наразі він це так і не зробив, хоча з моменту ухвалення закону минуло вже більше двох тижнів.

Ярослав Світлик, «Новини Закарпаття»
Поділитись на Google Plus

Автор новини2

0 коментарі:

Дописати коментар