Вчені: дівчата і хлопці по-різному реагують на стрес

Події, що викликають сильний стрес, по-різному діють на мозок хлопців і дівчат, - такими є результати дослідження Стенфордського університету.
Під час дослідження, результати якого були оприлюднені у виданні Depression and Anxiety, вчені просканували мозок 59 дітей у віці від 9 до 17 років.
Як з'ясували вчені, частина мозку, що відповідає за емоції і емпатію (острівкова доля) має порівняно маленький розмір у дівчат, які пережили травму.
У той таки час у хлопчиків із важким життєвим досвідом острівкова доля мозку навпаки виявилася більшого розміру, ніж зазвичай.
Це може пояснити, чому у дівчат частіше, ніж у хлопців виникає посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), вважають вчені.
Згідно із результатами дослідження, хлопчики і дівчата можуть демонструвати протилежні симптоми після травматичної події, а відтак, і лікувати їх, очевидно, треба по-різному.

Зміни розміру та об'єму

Дослідницька група із школи медицини Стенфордського університету припускає, що дівчата із ПТСР насправді можуть потерпати від надто різкого старіння однієї із частин острівкової долі мозку.
Під час дослідження в одній із груп були 14 дівчат і 16 хлопців, які пережили щонайменше один епізод сильного стресу чи психологічну травму. Друга друпа складалася із 15 дівчат і 14 хлопців, які не мали подібного досвіду.
Дослідники зафіксували зміни у розмірі та об'ємі однієї із частин острівкової долі - передньої кругової борозди - у хлопчиків та дівчат, які пережили стрес.
Це доводить, що острівкова доля змінюється під впливом стресу і відіграє ключову роль у розвитку посттравматичного синдрому, впевнені автори наукової роботи.

Різні реакції

Керівник дослідження, доктор Меган Клабунд каже, що важливо враховувати різні фізіологічні і емоційні реакції хлопців та дівчат на стресові події.
"Важливо, щоб люди, які працюють із травмованими підлітками, враховували статеві відмінності", - каже науковець.
"Наші результати свідчать, що, можливо, хлопці і дівчата можуть мати різні симптоми травми і потребують різних методів лікування".
За словами Меган Клабунд, вчені нині вивчають, як змінюються інші відділи мозку, пов'язані із острівковою долею.
Острівкова доля мозку відповідає не тільки за обробку емоцій, але й за розпізнавання сигналів від інших частин тіла.
Джерело https://www.bbc.com/
Поділитись на Google Plus

Автор Хуст info

0 коментарі:

Дописати коментар